El mercat de lloguer: cap a una nova bombolla?

Fa unes setmanes, el company Gerard Reverté de Marató ens parlava d’una tècnica d’extracció de dades, el web scrapping. Podeu llegir el post en aquest enllaç. Aquesta tècnica permet, en el cas del preu del lloguer, obtenir dades dels diferents portals immobiliaris sobre l’oferta de pisos de lloguer en diferents àmbits territorials. Tal i com es comenta en el post, els companys de Terrassa ja han realitzat algun treball aplicant aquesta eina. Ara bé, si es vol fer una anàlisi del preu mig del lloguer en els últims anys i no s’ha tingut cura d’aplicar aquesta eina per cada moment (fet improbable, ja que aquestes tècniques són de recent creació) aleshores no et queda més remei que fer ús de l’estadística que publica el Departament de Territori i Sostenibilitat a la seva web. I és el que farem en aquest post, tot analitzant el comportament del preu mig del lloguer en els últims anys en els municipis que formen part de la xarxa del Perfil de la Ciutat.

Amb les darreres dades disponibles sobre el preu mig de lloguer (desembre de 2016), s’observa com aquest ha tornat a augmentar, després d’un període de davallada de preus. El municipi amb un preu mig del lloguer més elevat és Cerdanyola del Vallès, amb 666€, seguit del Prat del Llobregat, amb 643€ i Barberà del Vallès, amb 598€. A la banda baixa hi trobem Manresa, amb 378€ i Vic, amb 459,2€.

Pel conjunt de municipis que integren la xarxa del Perfil de la Ciutat, el preu mig del lloguer s’ha situat en els 545,3€, això suposa 76,6€ menys que la mitjana catalana. El preu mig del lloguer del conjunt de municipis de la xarxa del Perfil de la Ciutat sempre ha estat inferior a la mitjana catalana, sent la diferència a desembre de 2016 la més gran observada. Es pot concloure, doncs, que el preu mig del lloguer està augmentat més intensament pel conjunt de Catalunya que pel conjunt de municipis del Perfil de la Ciutat.

Si analitzem la variabilitat de preus entre els diferents municipis del Perfil de la Ciutat, l’any 2008 s’inicia un descens que registra el seu valor mínim l’any 2014. Amb la recuperació de preus posterior augmenta la variabilitat entre els diferents municipis del Perfil de la Ciutat, si bé aquesta variabilitat de preus és encara inferior a la que es registrava al principi de la sèrie. Caldrà observar si aquest escenari inflacionista torna dibuixar unes diferències com les que hi havia abans de la crisi o  bé homogeneïtza els preus entre els diferents municipis.

Observatori de l’Economia Local de Sabadell

 

La teva valoració d'aquest article: 
Mitjana de valoració: 4.6 (5 votes)
Fes clic al següent botó per enviar-ho per WhatsApp

Fa unes setmanes, el company Gerard Reverté de Marató ens parlava d’una tècnica d’extracció de dades, el web scrapping. Podeu llegir el post en aquest enllaç. Aquesta tècnica permet, en el cas del preu del lloguer, obtenir dades dels diferents portals immobiliaris sobre l’oferta de pisos de lloguer en diferents àmbits territorials." data-share-imageurl="http://perfilciutat.net/sites/default/files/images/blog/house-1407562_1920.jpg">

Volem saber que en penses...

Sigues el primer en escriure un comentari